Studentøkonomi: Trangt kollektiv, trangere budsjett

Tivoli, Det Akademiske Kvarter

Om arrangementet

Studiestøtten i Norge er en av de beste i verden med tanke på gunstigheten av lånet og mulighetene den gir studentene. Likevel lever arbeidsledige studenter på nesten halvparten av det som er satt som fattigdomsgrensen i Norge i dag. Er det for mye å kreve at studenter skal leve over fattigdomsgrensen?

Mange peker på krigen i Ukraina og skyhøye gasspriser som forklaring på nedgangstider og ellevill prisvekst. Ifølge et regnestykke (februar 2023) fra Norsk studentorganisasjon (NSO) går studenter 6000 kroner i minus hver måned. Studiestøtten økte imidlertid i august. Er den høy nok? 

Studiestøtten i Norge er god i forhold til andre land: Den norske statlige skoleavgiften begrenser seg til en semesteravgift og 40% av lånet kan bli til stipend hvis man fullfører graden i tide. Er denne ordningen så ille som flere studenter uttrykker?

Studenters økonomi avhenger i større grad av deltidsjobber eller av foreldrenes inntekt. Bør den norske stat i større grad prioritere studentenes økonomi, eller er dette et urimelig og urealistisk krav?

Andre kommende arrangementer

No items found.