Nok en EU-debatt

Om arrangementet

Den europeiske union ble bygget på ideen om at gjensidig avhengighet hindrer krig. 70 år etter opprettelsen har ikke EU-land gått til krig mot hverandre. Samtidig har andre land rundt dem, senest Russland, gått til angrep på andre europeiske land. Kan unionen gjøre mer for å stoppe krigen i Ukraina, eller har EU lykkes som fredsbygger?

Etter at folket stemte mot norsk EU-medlemskap i 1994, har EØS-avtalen vært alternativet. EØS-avtalen har av både EU-tilhengere og motstandere blitt beskrevet som et stort demokratisk underskudd. Avtalen gjør at Norge godkjenner tilnærmet alt av EUs direktiver og lover, uten mulighet til å påvirke eller stemme over dem selv. Oppslutningen til EØS er også svakere enn på flere år. Om det ikke skal bli norsk EU-medlemskap, er da EØS det beste alternativet? 

Sist gang nordmenn stemte over norsk EU-medlemskap, strømmet folk til kinoene for   å se Pulp Fiction. Er det på tide med en ny EU-avstemning, eller har det norske folk talt en gang for alle? Et solid flertall i den norske befolkningen er motstander av å bli med i unionen. Samtidig er det nå flere unge som ønsker medlemskap i EU.

Har EU gjort nok i kampen for fred? Bør Norge gjøre som sine naboland og bli med i unionen? Studentersamfunnet kjører semesterets siste debatt på Det Akademiske Kvarter 16. November!

Andre kommende arrangementer

No items found.