Amalies Hage, Bergen Offentlige Bibliotek, Strømgaten 6
Hvilke deler av norsk historie er det vi ikke snakker om? Når historien om andre verdenskrig fortelles er det spennende å snakke om norske motstandsmenn, om hvordan enkeltindivider tok heltemodige avgjørelser og hvordan vi sto på som best for å bygge landet i etterkrigstiden. Men for noen var ikke tiden etter krigen noe å juble for. Med utgangspunkt i dokumentaren «De rettsløse» ønsker vi i Studentersamfunnet å belyse et ukjent og mørkt kapittel i vår egen etterkrigshistorie.
Historien dokumentaren avdekker om tyskerjentene er rystende, og handler om hvordan staten har rettferdiggjort grove overgrep av kvinner på bakgrunn av at de hadde forhold med tyske soldater under andre verdenskrig. Filmen ønsker å utfordre etablerte forestillinger om helter og fiender fra krigen. Og retter kritikk om rettstatens hevnaksjon overfor disse kvinnene.
I dette panelet ønsker vi å snakke om problemstillingen knyttet til åpenhet i de offentlige arkivene, hvordan tyskerjentene og deres familier ble utestengt fra det norske samfunn og rettstatens aktive forfølgelse av enkeltindivider.
Kom til Amalies Hage den 18. mars 08.30 for en opplysende samtale om norsk etterkrigshistorie, som du kanskje ikke visste så mye om fra før!
I panelet:
Eirin Eikefjord, kommentator i Bergens Tidende
Elisabeth Kleppe, produsent av filmen «De rettsløse»
Yngve Nedrebø, tidligere statsarkivar og norsk historiker