Har lovbrytere fri vilje?

Teglverket, Det Akademiske Kvarter

Om arrangementet

At lovbrytere har fri vilje er fundamentet i vårt straffesystem. Bryter du loven, holdes du ansvarlig for valgene du har tatt. Men hvis vi egentlig ikke har fri vilje, er det da rimelig å straffe lovbrytere?

De fleste mener at mennesker er født med en fri vilje som lar oss kontrollere egne handlinger. Mange filosofer foreslår derimot at alt i verden er årsaksbestemt, og at ingen valg virkelig er våre egne. Sannheten er at vi ikke har bevis på hverken det ene eller det andre.

Aksepterer man at fri vilje kan være et oppdiktet konstrukt forsvinner utgangspunktet for norsk strafferett. Da er det langt flere enn de utilregnelige som ikke burde straffes. Har vi et for snevert syn på det å ha kontroll over egne valg? Professor i filosofi Einar Duenger Bøhn loser oss gjennom konseptet fri vilje. Og hvordan forsvarer jurist Anna Linda Gröning straffesystemet vårt, når vi ikke har en fasit?

Vi kan kanskje ikke gi deg et svar med to streker under, men kom og gjør opp din egen mening! Hvis du er fri til det da?

I PANELET

- Anna Linda Gröning, jurist og professor i strafferett ved UiB

- Einar Duenger Bøhn, professor i filosofi ved UiA

Andre kommende arrangementer

No items found.