Kort om oss
Studentersamfunnet i Bergen er Vestlandets største politisk uavhengige forum for samfunns- og kulturdebatt, og er en frivillig organisasjon drevet av omtrent 150 studenter fra de ulike utdanningsinstitusjonene i Bergen. Studentersamfunnet, som ofte bare kalles Samfunnet på folkemunne, er også Bergens eldste allmenne studentorganisasjon, og ble stiftet av studenter og vitenskapelig ansatte ved Bergen Museum (UiB) i 1934. Organisasjonen er dermed eldre enn Universitetet i Bergen selv.
Samfunnet hører til på Det Akademiske Kvarter – studentenes kulturhus i Bergen. De to organisasjonene har tette historiske bånd, men er vel og merke ikke identiske. Våre møter skal være en arena for fritt ordskifte og formidling av vitenskapelige, politiske og kulturelle spørsmål. Programmet planlegges, bookes og gjennomføres i sin helhet av frivillige studenter fra byens forskjellige utdanningsinstitusjoner, og organisasjonen er også støttet av en ressursgruppe bestående av etablerte akademikere og kjente kulturpersonligheter. Arrangementene som stelles i stand er åpne for alle, både studenter og byens innbyggere forøvrig.
Studentersamfunnet holder omkring 120 møter hvert år, men over 16 000 besøkende totalt. Virksomheten og møtene blir gjennomført og fordelt på våre seks arrangementskomiteer: Aktuelt, Upop, Musikk, Kultur, Debatt og Fest.
Våre komiteer
Våre prosjekter
- Hello!
I 2016 opprettet vi prosjektet HELLO, som et svar på flyktningskrisa. Målet var å skape en møteplass for lokale studenter og tidligere studenter som nå er flyktninger i Bergen. Prosjektet er stadig aktuelt, og den uavhengige gruppa skaper sosiale og/eller kulturelle arrangementer over en lav sko. Alt fra fjellturer, til omvisning på KODE eller fotballkamper hører med. Folkevenn er også hyppig inkludert.
- Aarebrotforelesninga
Frank Aarebrot blir stadig omtalt som hele Norges professor, og var i det heletatt en stamgjest og milepæl for oss i Studentersamfunnet. Ved hans bortgang i 2017 ble vår organisasjon umiddelbart engasjert til dette prosjeket: Formålet er å hedre den muntlige fortellertradisjonen. Styringgruppa består av representanter fra Aarebrots familie, Universitetet i Bergen og én representant fra Studentersamfunnet.
Visste du at Studentersamfunnet har stevnet 17. mai-komiteen i Bergen for retten? Og at organisasjonen stiftet både Norsk Studentsamband (nå NSO) og Friundervisningen (nå Folkeuniversitetet) i sin tid? Både Agnar Mykle og Ragnar Hovland har skrevet om Studentersamfunnet i sine bøker – hva med å lese vår egen bok?
Våre prosjekter
Fersk jazz fra hele Norge får en scene i dette samarbeidet med Bergen realistforening. Sammen skaper vi en konsertserie og et utvalg jamkvelder på Det Akademiske Kvarter under én og samme semesterbillett. Prosjektet støttes av Frifond og Vestnorsk jazzsenter.
Denne uavhengige bloggen kom til live i 2011, og er tenkt som en lavterskel plattform hvor studenter kan ytre seg skriftlig. Studentersamfunnet har ingen innflytelse her selv, foruten å sørge for at noen besitter rollen som redaktør for nettstedet.
Denne minneforelesningen er en årlig begivenhet hvor vi hedrer Geir Grungs mangeårig innsats for å øke forståelsen for det internasjonale samfunnet. Grung var Norges ambassadør til Italia, og har vert en stor inspirasjon og bidragsyter for Studentersamfunnet. Forelesningen tar helst plass i løpet av vårsemesteret.
Vi selger nå våre historiebøker for kr 50,- til deg som er i byen.
Betaling skjer via VIPPS, og du kan enkelt avtale henting av boka på våre kontorer i Fosswinckelsgate 7.