Aarebrotforelesningen 2023

Petra Borovski Rasmussen
01
/
02
/
2023

I en fullspekket Universitetsaula holdt immunolog AnneSpurkland (UiO) Aarebrotforelesningen 2023. Årets tema var immunforsvaret, og formidlingen var det ingenting å si på under monsterforelesningen til minne om Frank Aarebrot.

I 200 minutter fikk vi servert en leken forelesning om immunforsvarets mekanismer. Som ventet gikk Anne grundig til verks, og den muntlige formidlingstradisjonen levde i beste velgående gjennom morsomme anektoder, rekvisitter og en god dose humor. Det ble gjennomganger på anatomimodell, tegning på tavlen og innblikk i spennende forskningsfunn. Det ble også fine, personlige fortellinger om Anne og hennes Jon, og overraskende eksempler på hvordan immunforsvaret kan sammenlignes med historier vi alle kjenner til, som Noora og William sin kjærlighetshistorie fra SKAM.

Studentersamfunnet er hvert år involvert å velge ut, planlegge og gjennomføre Aarebrotforelesningen i samarbeid med UiB og familien Aarebrot.Frank var en kjær venn av Studentersamfunnet, og som leder Maria påpekte i åpningstalen sin "føles han litt ekstra vår". Han var en foregangsfigur for den frie formidlingen som Studentersamfunnet legger til grunn i vårt virke. Han var også en gjenganger på arrangementene våre, blant annet på Aktuelt sitt faste frokostmøtekonsept "Frokost med Frank" der han kommenterte det gjeldende nyhetsbildet med humor og presisjon.

Studentersamfunnets Aarebrotansvarlige Sigurd Meklenborg-Salvesen og Samfunnetleder Maria Melve Kvåle stod for spørsmålsrundene under arrangementet.
Foto: Eivind Senneset, UiB
Arrangementet ble strømmet, blant annet til en livesending på Kvarteret for de som ikke fikk plass i aulaen.
Foto: Eivind Senneset, UiB
Studentkoret Blandede Akademikere (BLAK) stod for det musikalske innslaget og mye show. Her hedrer de Aarebrotforeleser Anne Spurkland.
Foto: Eivind Senneset, UiB

Arrangementet er tilgjengelig i opptak. Fikk du ikke med deg forelesningen, eller vil se den igjen, kan du se den her.

Takk til Universitetet i Bergen og familien Aarebrot for godt samarbeid. Vi gleder oss til neste gang:)